This website uses cookies to improve your browsing experience and the continued use of the webpage indicates your consent to ÅF’s use of these cookies. Find out more about how ÅF uses cookies and how you can manage them here: Read more

Menu
BW-576667_1280x456.jpg
Reference

Nälsta school

Involvement and communication is the order of the day as ÅF is project managing a major school expansion in west Stockholm.

The Nälstaskolan primary school take pupils aged six to thirteen. As Stockholm’s population grows, so does the number of school children. To meet mounting demand, temporary school pavilions were added some years ago. The City Council have decided to replace them with permanent buildings, and expand and redesign the school, increasing its capacity from 530 school places to 765. A new sports hall, a large canteen and a centrally located entrance will be added. 

ÅF is in charge of project management and construction management. In addition, ÅF landscape architects are involved in reshaping the school grounds to encourage play and physical activity.

”I am impressed by how attuned to our requirements ÅF are, and how professional they are in progressing the work and communicating with school staff, children and parents. Their representative has met with all of us in order to listen to and understand our needs and wishes”, says headmaster Merja Rombach. ”I am sure that we will succeed in creating an excellent and well-functioning school together, with flexible, functional spaces for teaching, play and recreation.”

A modern, flexible school

The school will remain open throughout the build, which means that existing structures must be intelligently utilized and adapted, following each phase of completion. Instead of the current fragmented layout, the buildings will all be joined up to form a “shoe-free” indoor environment, where pupils can move between classrooms without having to cross the playground.

The ultimate goal is to transform the school, originally from the 1950s, into one better suited to the needs of modern education. This means open, flexible spaces rather than traditional classrooms with fixed walls - spaces which can be used for leisure time activities as well educational purposes. 

A natural environment

The project is characterized by energy effective technical solutions, and the use of modern and sustainable building techniques and materials, such as brick. When finished, the school will meet the environmental classification of Miljöbyggnad Silver.
The outdoor environment has also been thoroughly considered. For instance, pupils will have the facilities to grow plants and vegetables for natural science projects, as well as outdoor WiFi, in order to be able to work outside when the weather permits - even when studying core subjects such as mathematics. 

More on the same topic

Show more